Günümüzde daha önce hiç üretmediğimiz kadar fazla bilgi üretiyoruz, öyle ki zamanın başlangıcından 2003’e kadar geçen süre içinde ürettiğimiz bilgiyi artık her iki günde bir ortaya çıkartıyoruz. Ortaya çıkan bu bilgi zenginliği birçok fırsatı da yanında getiriyor. Bu bilgi havuzunun en büyük oluşumlarından biri olan büyük veri ise artık dijital dünyada veri toplamaktan çok daha fazlasını ifade ediyor. Sadece internette ya da iş yaşamında değil, günlük yaşamda da birçok değişiklik büyük veri kullanımı ile hayata geçiyor.

Bu bölgedeki Türkiye’nin coğrafi konum, kültürel yakınlık ve hali hazırda yapılmış veri merkezi yatırımları gibi sebepler önemli bir avantajı bulunuyor. Bu bağlamda, bölge pazarlarına yönelik çözümler üretilmesini ve iç pazardaki başarılı uygulamaları buralarda iyi anlatılması gerektiği düşünülüyor.

Bölgedeki bu ihtiyacı yönelik Analytics Center, Çağlar Göğüş, Hamit Hamutçu ve Emre Yayıcı tarafından, EMEA bölgesinin düşünce liderliği, bilgi ve mükemmeliyet merkezi olma vizyonuyla kurulmuş. Analytics Center, topluluk liderlerini ve uzmanları, çeşitli organizasyonlarda farklı rol, pozisyon ve geçmişleri bulunan kişilerle bir araya getiren, paylaşım ve işbirliğini amaç edinmiş bir merkez olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda büyük ve gelişmiş analitik yetkinlikler ve bunların iş uygulamaları ile ilgili uluslararası eğitimler sunmaktadır. Analytics Center, yönetimin tüm seviyelerinde ve karar alma süreçlerinde, veri odaklı analitik yöntem ve teknolojilerin kullanımı ile ilgili uluslararası ortakları ile danışmanlık hizmeti vermektedir.

Analytics Center tarafından düzenlenen ve bu yıl ilk kez gerçekleştirilen iş ve teknoloji dünyasının liderlerini buluşturan büyük veri konferansı smartcon 2015 – Big Data Big Ideas zirvesi 26-27 Mayıs tarihlerinde Zorlu PSM’de gerçekleşti. 2 günlük etkinlikte dünyanın en önemli veri bilimcilerinin yanı sıra Türk iş dünyasından yöneticiler farklı başlıklarda sunumlar gerçekleştirdiler ve düzenlenen panellere katıldılar.

Büyük veri, nesnelerin interneti, çığır açan teknolojiler ve bunların iş uygulamaları üzerine dünya standartlarında yüksek kaliteli içerik, uzman görüşleri ve sunumlar, daha etkin stratejiler belirlenmesinde profesyonellere ilham veren seanslar gerçekleşti. Önde gelen düşünce liderleri ve trend analistleri, büyük veri teknolojileri ile entegre edilmiş inovatif iş modelleri üzerine değerlendirmelerini sundular. Amazon, Yahoo gibi büyük verinin ilk olarak başarıyla uygulandığı şirketlerin liderlerinin yanında, özellikle büyük veri ve bulut alanında dünyanın en hızlı büyüyen şirketlerinden Cloudera’nın kurucusu Amr Awadallah bu alanda başarının sırlarını paylaştı. Dünya Ekonomi Forumu Büyük Veri İnisiyatifi Eş Lideri Dr. Alex Sandy Pentland, büyük veri ve nesnelerin internetindeki yeni trendlerin iş dünyasına etkilerinden bahsederken, Yahoo’nun önceki, Barclays Bankası’nın ise şimdiki Chief Data Officer’ı Usama Fayyad, büyük veri canavarını evcilleştime başlıklı konuşmasında şirketlerin büyük veriden nasıl faydalandıklarını örneklerle anlattı.

smartcon ve Analytics Center EMEA kurucularından Hamit Hamutçu ile Çağlar Göğüş, verinin modern dünyanın petrolü olduğuna ve Türkiye’nin bu alandaki fırsatları mutlaka değerlendirmesi gerektiğine dikkat çektiler. Konuşmasında büyük veri ve nesnelerin interneti gibi teknolojilerin ve bunların iş uygulamalarının etkisi çok büyük olan yeni bir dalga oluşturduğuna dikkat çeken Hamit Hamutçu, “Erken ve akıllı hareket ederek bu dalgayı arkasına alan ülkeler gelişimlerini tahmin edilemeyecek boyutlarda hızlandıracaklar. Ülke olarak bizim de her seviyede bu uygulamaları hayatımıza dahil edebilmemiz, gelişmekte olan ülkeler liginden, gelişmiş ülkeler ligine geçebilmemiz için çok büyük önem taşıyor. Veri, yeni dünyanın petrolü konumunda ve beraberinde getirdiği fırsatların mutlaka değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.

Çağlar Göğüş ise konuşmasında dünyada endüstriyel anlamda veri analiziyle desteklenen bir devrimin başladığını belirterek, “Almanya, ABD ve Çin gibi ülkelerde bu dönüşüm devlet politikası haline getirilmiş durumda. Üretim verimliliğinden, ürün çeşitliğinin artırılmasına, lojistik planlamasından iş güvenliğine birçok anlamda analitik yetkinlikleri kullanarak endüstride bir sonraki seviyeye geçilmeye çalışılıyor. Bir üretim ülkesi olarak, Türkiye için de bu dönüşümün çok kritik olduğunu düşünüyoruz. Araştırmalara göre, veri ile ilgili alanlarda bu yıl global olarak ortaya çıkacak iş gücü ihtiyacının yalnızca üçte birinin karşılanabilecek. Bu da bize aslında yeni başlayan bir yarışın içinde olduğumuzu gösteriyor. Türkiye olarak sahip olduğumuz geniş iş gücü potansiyelini bu alana başarılı olarak kanalize edebilirsek, büyük bir fırsat elde edebilir, bu alanda söz sahibi ülkeler arasında yer alabiliriz” diye konuştu.

İki gün devam eden etkinliğin gördüğü ilgiden son derece memnun olduklarını ifade eden smartcon ve Analytics Center EMEA kurucularından Emre Yayıcı, “Etkinlik katılımcıları, ağırlıklı olarak C seviyesi yönetici profiline sahipti. Farklı sektörlerden şirketlerin smartcon’a gösterdiği ilgi, iş dünyasının büyük veri ekseninde şekillenmeye başladığını da açıkça gösterdi. Her biri kendi alanlarının önde gelen isimleri olan konuşmacıların yaptıkları sunumlar yol gösterici ve ufuk açıcı oldu. Önümüzdeki yılın smartcon’u için hazırlıklarımızı hız kesmeden sürdüreceğiz” dedi.

smartcon’da söz alan isimlerden bazıları şöyle sıralandı: Dünya Ekonomi Forumu Büyük Veri İnisiyatifi Eş Lideri Dr. Alex Sandy Pentland, Barclays Veri Başkanı Dr. Usama Fayyad, Lithium Technologies Baş Veri Bilimcisi Dr. Michael Wu, Social Data Lab Direktörü Andreas Weigend ve KBC Group CIO Rudi Peeters.

Bu yıl Dubai’de de gerçekleştirilecek olan smartcon etkinliği hakkında gelişmeleri takip etmek için sitesine göz atabilirsiniz.